Gyermeked nem válaszol, vagy nem tud válaszolni? Biztosan előfordult veled, hogy például megkérdezted a kislányodtól/kisfiadtól, hogy miért nem válaszolt valakinek, vagy miért nem szólalt meg adott szituációban, vagy mit érzett abban a helyzetben, és ő nem tudott, vagy nem akart válaszolni, így csak annyit szólt: Nem tudom.
Miért mondják ezt a gyermekek? Ennek több oka is lehet. Jómagam is a pszichológusunk által felvázolt tényezők birtokában lettem okosabb.

Lehetséges okok:

– még életkorban nem tart ott a gyermek, hogy képes legyen megfogalmazni a választ,
– nem meri megfogalmazni a választ,
– fogalma sincs, hogy mit mondjon az adott kérdésre,
– nem akarja megfogalmazni, mert egyszerűbb így „kibújni” a válaszadás alól.

Akkor mi alapján döntsük el, hogy most melyik igaz a saját esetünkre?

Valószínűleg minden helyzetben más és más.

Vizsgáljuk meg a kérdés milyenségét:

– mire vonatkozik,
– mivel kapcsolatos,
– találkozott-e már a gyermekünk ilyen szituációval,
– hol zajlott az adott történés, amire rákérdezünk (régi vagy új környezet),
– egyedül volt-e a szituációban, vagy rajta kívül más is jelen volt,
– számára új ember vett részt a szituációban, vagy olyan, akit már ismer,
– esetleg kapcsolatot kellett volna teremtenie valakivel?

Nagyon lényeges, hogy tisztában legyünk azzal, hogy gyermekünk számára mi és mekkora nehézségi fokozatot jelent. Ehhez jól kell ismernünk gyermekünket, és mindig nyitottnak lenni az irányába. Lépésről-lépésre kell haladnunk, mert ha túl nagyok az elvárásaink, akkor szorongása növekedni fog, és nehezebben oldódik fel akár a mi, akár mások irányába.

Nézzünk néhány példát

Amikor gyermeked nem válaszol egy egyszerű kérdésre, pl. Hogy kivel játszottál az oviban?, valószínűleg tudja a gyermek a választ, tehát, ha ilyen esetben érkezik a Nem tudom válasz, akkor általában ez az egyszerűbb neki, de az is lehet, hogy nem akar róla beszélni. Ilyenkor figyeljük a gyermek arckifejezését és szemmozgását, ez nagyon sokat elárul. Valamint, ha lesüti a fejét, akkor valószínűleg zavarban érzi magát. Ez lehet, hogy csak azért van így, mert még új számára a környezet, pl: ovi, és még bizonytalan, kicsit szorongó, vagy azért, mert még nem tudott nyitni mások felé. A „könnyebb” utat választja, és ennyiben lezárja a történteket.

Ha viszont azt kérdezzük, hogy pl. Miért bántott téged Zolika, vagy ő miért bántotta Zolikát, és így jön a „Nem tudom” válasz, az már keményebb dió.
Ilyenkor már benne van a pakliban, hogy olyan érzései vannak, amit még nem tud, vagy nem akar megfogalmazni. Ilyenkor szintén hasznos az arcmimikát és szemmozgást figyelni, valamint figyelni, hogy zavarban érzi-e magát, mennyire feszült, elkeseredett.

Ha azt kérdezzük, hogy mondjuk miért nem válaszol a szomszéd Kati néninek a kérdésére, akit már régóta ismer, akkor is lehet a gyermek válasza a „Nem tudom”.

Számos helyzetben szülőként nem értjük, hogy miért nem lehet válaszolni normálisan egy egyszerű kérdésre, de gyermekünk még más szemmel látja a világot.

Segíts gyermekednek alternatívákkal

Amikor gyermeked nem válaszol, vagy nem tud válaszolni, mindenképpen hasznos lehet különböző alternatívákat nekünk, szülőknek megfogalmazni és kérdésként feltenni, ezzel is segítve gyermekünket közelebb vinni a konkrét ok beazonosításához.
Sok esetben, ami nekünk egyértelmű és egyszerű, az gyermekünk számára még teljesen idegen, így nem tud vele mit kezdeni, nem tudja hová sorolja, így megfogalmazni sem képes azt.
Meg kell tudnunk, hogy mit érez abban a bizonyos helyzetben, mi gátolhatja, mitől ijed meg esetleg, mi okoz számára nehézséget.

Ha azt látjuk, hogy nagyon szomorú, elkeseredett a gyermek, akkor mindenképpen próbáljunk meg vele tovább beszélgetni, és a mi segítségünkkel előremozdítani a helyzetet. Ezen kívül nyugtassuk meg, hogy minden rendben van, anya itt van vele, ő megérti őt, és segít neki. Nagyon fontos, hogy érezze: nincs egyedül a számára nehéz helyzetekben sem.

Fentieken kívül érdemes megfigyelnünk, hogy mit játszik és mivel játszik gyermekünk. Sok esetben előfordul, hogy a vele történteket otthon játék formájában „meséli” el. Ha résen vagyunk, akkor sok információra tehetünk szert.

Most csak néhány egyszerű kérdést vizsgáltunk meg, és ebből is jól látható, mennyi oka és mennyi fokozata lehet egy szorongásnak. Ezt még nekünk felnőtteknek is nehéz kezelni, nem hogy egy kicsi gyermeknek, aki még csak most ismeri meg a világot, és annak működését.
Legyünk türelmesek és segítőkészek, nyitottak gyermekünk irányába.

Amikor tehát gyermeked nem válaszol, vagy azt mondta, hogy nem tudja, hogy miért nem válaszol, akkor ne ess azonnal kétségbe.

Ha szeretnél rutinos lenni a mindennapokban, és tudatosan figyelni arra, hogy mikor, mivel, hogyan támogathatod gyermekedet, és ezáltal önmagadat is segíted, akkor tedd meg az első lépést most. Kattints a linkre és nézd meg, mit ajánlok neked:
Kezdő Tudástár és Haladó Tudástár

Ha szeretnéd gyermekedet még inkább segíteni, illetve a szelektív mutizmus által felvetődő kérdésköröket mélyebben szemügyre venni, akkor tarts velem a Lélekmelengetők rovat cikkeiben is.

Ha pedig úgy gondolod, bizalmat szavazol nekem, és szeretnél más szemszögből is rálátni a szelektív mutizmus témára, illetve támaszt, útmutatást, segítséget kapni egy-egy nehéz helyzetre, valamint még jobban megismerni gyermekedet és saját magadat, akkor olvasd el A Beszédmumus könyvet is. A képre kattintva megnézheted az ajánlatokat.

A_beszedmumus