Mutista gyermeked van, és aggódsz, hogy mi fog történni az új iskolaérettségi vizsgálaton?

Minden olyan óvodáskorú gyermek szülője mindennapi bizonytalanságban él, akinek gyermeke 2020. augusztus 31-ig betölti a 6. életévét, de nem biztos abban, hogy gyermeke valóban érett az iskolakezdéshez. Ez különösen kihat azokra a gyermekekre, akik valamilyen „betegségben” szenvednek. Ide taroznak a mutista, szelektív mutista gyermekek is. Senki nem tudja, hogy ki, és mi alapján fogja eldönteni mutista gyermekéről, hogy iskolaérett-e.

Eddig az óvónők nagyban hozzájárultak ennek a döntésnek a meghozatalához. Hiszen ők ismerik leginkább a gyermekeinket, szinte az egész napot együtt töltik az adott közösségben. Most azonban teljes a káosz.

Biztosat senki nem tud az új eljárásról.

Annyi bizonyos, hogy a pszichológusok is nyílt levelet írtak a kormánynak azzal kapcsolatban, hogy a mai napig nem derült ki, januártól az óvodák helyett milyen állami szerv dönthet a gyermekek iskolaérettségéről.

A pszichológusok ezt írták levelükben:

„Amellett, hogy a majdani bizottság kiléte aktuálisan nem ismert, a mai napig nem tudjuk, hogy milyen tesztek/eljárások alapján kísérlik majd meg megállapítani azt, hogy a gyermek iskolaérett-e.

Összegezve, ez a helyzet bizonytalanságban tartja, valamint méltánytalan helyzetbe hozza mind a szülőket, mind a szakembereket, ami akadályozza a gyermekek legjobb érdekében való eljárást. Ezért kérjük mihamarabbi válaszukat megfogalmazott aggályainkkal kapcsolatban. Továbbá kérjük, hogy erősítsék meg, avagy cáfolják azt az értesülést, hogy az Oktatási Hivatal által felkért külsős szakértőket az illetékes pedagógiai szakszolgálatokból fogják-e kirendelni”. (Forrás: eduline.hu)

Mi fog történni szelektív mutista gyermekemmel az eljárás során?

Egy általánosan kidolgozott teszt vagy eljárás, hogyan képes megkülönböztetni a gyermekek képességeit, érettségét, illetve minden olyan tényezőt figyelembe venni, ami éppen a különbözőségét, nem érettségét mutatja meg a szakember számára. Számos szelektív mutista gyermekről elmondható, hogy teljesen rendben vannak a képességei, a teszteket szuperül képes kitölteni, azonban a nem beszélésének miértje, szintje, szorongásának mértéke ezekből valószínűleg egyáltalán nem lesz kimutatható. Azzal pedig, hogy nem szólal meg egy mutista, szelektív mutista gyermek egy eljárás során, még egyáltalán nem mondható el róla, hogy nem iskolaérett. De ennek az ellenkezője is igaz lehet. Előfordulhat, hogy éppen még egy oviban töltött év szükséges ahhoz egy szelektív mutista gyermeknek, hogy az iskolát olyan fokú biztonságérzettel, stabilitással tudja kezdeni, hogy az új környezetben képes legyen megszólalni.

Nagyon sok szelektív mutista gyermeknél az tapasztalható, hogy bekerülve egy új környezetbe (pl. iskola) megtörténik a váltás, és megfelelő magabiztossággal képessé válik a megszólalásra.

Idegen helyen, idegen személy hogyan állapítja meg egy mutista gyermekről, hogy iskolaérett-e?

Még úgy is nagyon nehéz megítélni, hogy menjen-e egy szelektív mutista gyermek iskolába, vagy inkább maradjon még egy évet az oviban, hogy az óvónők ismerik a gyermeket, látják a mutista gyermek mindennapi „harcait”, sikerélményeit, nemhogy úgy, hogy most egy, a gyermek számára teljesen idegen személy/ek hozza meg erről a döntést.

Ráadásul az idegen hely, idegen személy jelenléte amúgy is a legnagyobb „ellenségnek” számít egy mutista gyermek részére.

Mi az, amit tudunk?

Annyit tehát lehet tudni, hogy januártól egy eddig meg nem nevezett állami szerv fog dönteni az iskolaérettségről. A szülők minden év január 15-ig nyújthatják be a kérelmeiket azzal kapcsolatban, hogy a gyermekük maradhasson még egy évet óvodában, annak ellenére, hogy adott év augusztus 31-ig a gyermek betölti a hatodik életévét. A szabályozás először a 2020/21-es tanévet érinti, azaz akik ekkor lépnek első osztályba. Az, hogy milyen szerv és milyen eljárás keretében fog dönteni, az idén ősszel fog kiderülni. De hát már javában ősz van, mindjárt november, jön a tél, jövő év január 15-ig pedig be kell nyújtani a kérelmet, amennyiben úgy döntünk. De hová, és kinek? És miben bízzon az ember?

Te hogy állsz ehhez a kérdéskörhöz?

Ha szeretnéd, hogy a benned keletkező nehézségekkel könnyebben megbirkózz, akkor tarts velem a Lélekmelengetők sorozatban is.

A_beszedmumus