Mi a hit? Miért kell hinni? Miért fontos a hit?

Gondolkodtál már a fenti kérdéseken? Te miben hiszel? Hogyan segít a hit átjutni a nehézségeken?

Most biztosan többen azt kérdezitek, hogy mi köze van a hitnek a mutizmushoz, szelektív mutizmushoz? De mint mindenhez, ehhez is köze van.

A mutizmus, szelektív mutizmus egy olyan terület, ami igencsak kifürkészhetetlen, tele van előre nem látható kanyarokkal, valamint azt sem tudhatjuk, hogyan és mikor érünk célba.

Mint a fenti képen is látható: Egy kis pozitív gondolat reggelente képes megváltoztatni az egész napodat.

Mire figyeljünk?

Jómagam sokat foglalkozom a nemcsak a külvilágban, hanem saját belsőmben zajló folyamatokkal. Amikor „szembejön” velem egy bölcs, tanító mondat, kinyilvánítás, könyv, film, akkor megvizsgálom annak üzenetét.

Sokszor halljuk, hogy ne másokban vagy a körülményekben keressük a hibát, ne másokat tegyünk felelőssé saját „esetlenségünkért”, hibáinkért, vagy a minket ért negatív érzelmek miatt. Keressük magunkban a megoldást. Ott van. Ott lapul, és ha sikerül felszabadítani, akkor az akadály eltűnik. Rájövünk, hogy mi magunk, a saját gondolkodásunk felelős a velünk történtekért.

Mi a hit?

Olvastam egy nagyszerű könyvet (Dr. Joseph Murphy: Tudatalattid csodálatos hatalma), amelyben nagyon sok bennem lévő kérdésre választ kaptam.

Ebben a könyvben található többek között az alábbi mondat: „ A hit: az elmédben megfogalmazott gondolat.”

Ez azt jelenti számomra, hogy amilyen gondolatok ébrednek bennem, és amilyen gondolatok kísérik napjaimat, az fog megvalósulni a fizikai létemben is. Tehát, ha én azt gondolom (azaz hiszem), hogy gyermekem hosszas és rögös úton fogja a mutizmust, szelektív mutizmust legyőzni – és folyamatosan aggodalmaskodom –, és ezt többször ki is nyilvánítom mások felé, akkor nagy valószínűséggel így is lesz. Hiszen ez az én hitem, ezt erősítem.

Fontos az elfogadás

Velem is sokszor megtörtént – főként az utunk elején, de még most előfordul -, hogy szó szerint nem hittem abban, hogy javulni fog a helyzet, vagy folyamatosan azon aggodalmaskodtam, hogy mikor lesz ennek vége, mivel segítsem gyermekemet. Aztán amikor már nem bírtam tovább, segítségül hívtam a fent említett könyvben leírtakat – ezt még ma is sokszor megteszem egyéb nehézségek kapcsán is -, és akkor sikerült megnyugodnom. Nem sikerült elsőre (sőt), de végül elérkezett az elfogadás. Ezen kívül folyamatosan figyeltem gyermekem reakcióit is, és megtanultam kezelni a különböző nehéz helyzeteket. Ez sem ment egyből, sőt még a mai napig tud meglepetéseket okozni. Mindenesetre mantráztam a számomra fontos megerősítéseket és azon kaptam magam, hogy megszűnt a folyamatos aggodalom. Ez valakinek könnyen és gyorsan megy, de valakinek hosszú és kitartó munka szükséges hozzá.

Ahogy kezded kiismerni gyermeked viselkedését és a saját reakcióidat – azaz elfogadni a helyzeteteket -, és hinni abban, hogy ez csak egy átmeneti állapot, úgy a gondolatod ezen hite szerint feszültségmentesebbé válnak a mindennapok. És ami a legjobb, ez a fajta gondolkodás az életed egyéb területeire is kihat. Ha szépen sorban elkezded alkalmazni a fenti gondolkodást egyéb negatív beidegződéseidre, nehézségeidre, akkor ott is változást tapasztalhatsz. Nemcsak a kimondott szónak, hanem már a gondolatnak is teremtő ereje van.

Egy próbát megér

Ha most elkezdtél azon gondolkodni, hogy mit gondolsz, és hogyan vélekedsz a veled megtörténő dolgokról, akkor biztos lehetsz benne, hogy jó úton vagy. Ha viszont csak legyintesz, és azt gondolod: „Nehogy már valaki megmondja nekem, hogy mit kellene gondolnom!”, akkor is figyeld magad tovább, és rá fogsz jönni, ha nem változtatsz gondolkodásmódodon, akkor ugyanazok az események fognak ismétlődni életed során, csak esetleg más-más szituációban, de fel fognak bukkanni.

Azaz: „Nem gondolom, hogy ez segít. = Nem hiszek benne.” És ez megegyezik Dr. Murphy által leírtakkal. Hit = az elmédben megfogalmazott gondolattal. A te hited ebben az esetben: Az elmédben megfogalmazott olyan gondolat, hogy NEM hiszel. A nem hit a te hited. Vagyis ha nem hiszel, az is egyfajta hit.

Még egy utolsó gondolat a végére Dr. Muprhytől:

„Ne higgy olyasmiben, ami árthat neked vagy sérthet téged.”

A te hited pedig kihatással van környezetedre, és ezáltal gyermekedre is.

Lehetséges, hogy a leírtak egyszerre túl soknak tűnnek, és nem is érthető azonnal, de ha elkezded figyelni magad, és ahol kell, megváltozatni a gondolataidat, akkor rájössz, hogy mennyire igaz és működőképes.

Ha szeretnéd gyermekedet még inkább segíteni, illetve a szelektív mutizmus által felvetődő kérdésköröket mélyebben szemügyre venni, akkor tarts velem a Blog rovat cikkeiben is.

A_beszedmumus