Azt gondolom, sokszor bele sem gondolunk abba, hogy a változás folyamatosan ott van körülöttünk, észre sem vesszük, vagy nem vagyunk hajlandóak észrevenni.

A változás útja rögös

Vagyunk jó néhányan, akik meg akarjuk változtatni életünket, de valahogy soha nem sikerül igazán. Pedig olyan elszántak vagyunk, a képességeink is megvannak, hogy egy kitűzött célt megvalósítsunk, mégsem járunk sikerrel. Vajon mit rontunk el?

A változás útján sokszor úgy próbálunk haladni, hogy egyszerre nyomjuk a gázt és a féket, vagyis azért nem járunk sikerrel, mert ha a körülmények még a legideálisabbak is, valamilyen meglévő, számunkra fontos értékek ezt nem engedik.

Ezen kívül, minden esetben rendszeresség és kitartás kellett ahhoz, hogy egy új szokás, változás, változtatás beépüljön a mindennapi életünkbe. Ehhez pedig nagyon nagy önfegyelemre van szükség

A változás folyamata sajnos nem olyan, mint egy lépcsősor, amin egyenesen felmehet az ember. Sokkal inkább egy szakadékhoz hasonló, ahová először le kell ereszkednünk ahhoz, hogy aztán a korábbiakhoz képest magasabb csúcsra juthassunk.

Mi a valódi változás?

Szendi Gábor: Viselkedj úgy, amilyenné válni szeretnél (részlet)
„Az emberi problémák sokszor jönnek maguktól. De súlyosbodni azáltal szoktak, hogy meg akarják oldani őket.
Rossz a gyerek? Rászólunk. Még mindig rossz? Ráordítunk. Még mindig rossz? Megverjük. Még mindig rossz? Az is marad.

Nem az a változás, ha minden marad a régiben, csak mi „erősek” próbálunk lenni. A valódi változás mindig a dolgok jelentésére, üzenetére irányul, a látszatváltozás a dolgokra magukra. Aki szorong valamitől, ne kerülje, hanem menjen szembe vele. Aki fél az eleséstől, tanuljon meg esni. Nem tud aludni? Ne akarjon aludni. Tanuljon meg relaxálni, és relaxáljon reggelig. Tuti, hogy közben el fog aludni.

Sokszor az vezet el a változáshoz, ha azt csináljuk, ami elől addig menekültünk.

Mindig van egy kifáradási pont, amikor kezd a dolog reménytelennek tűnni. Amikor úgy érzed, na itt kéne abbahagyni. Tudod kik a sikeres emberek? Akik ezen a ponton túl is tudják folytatni. De vajon nekik mi ad erőt?

Hogy hisznek abban, amit csinálnak és hisznek magukban, hogy képesek végigvinni a dolgot.”

Hogyan segít a változás, fejlődés folyamatában az általam írt könyv?

A Beszédmumus című könyvben többször szó esik a bennünk, szülőkben zajló folyamatokról, tipródásról, döntésképtelenségről, mert félünk, féltjük gyermekünket, hiszen mi mindenkinek jót szeretnénk. Félünk a csalódástól, sikertelenségről.

Sokszor ezer kérdés önt el egyszerre, azt sem tudod, hogyan keress válaszokat, egyszerre szeretnél mindent tudni. Sőt! Azt akarod, hogy már legyen vége, hogy ébredj fel a rossz álomból. Egyszer csak beléd hasít az érzés, hogy nem csalás, nem ámítás, ez van anyukám/apukám, ez a valóság. Itt és most. Nem menekülhetsz, nem szökhetsz el. Valószínűleg nem sokkol mindenkit egyformán ez a dolog, de mivel valószínűleg senki nem tudja teljeskörűen megválaszolni a kérdéseidet, valószínűleg igencsak elszomorodsz, és egyedül maradsz a problémával.

Próbálj ki egy gyakorlatot

Az érzéseidre ne ragaszd rá a fenti, negatív címkéket, hanem cseréld ki a tanulásra, lehetőségre, változásra! Ne zárkózz be! Figyeld nyitottan a körülötted zajló történéseket, lehetőségeket! Fogadd el a helyzetedet! Most pedig állj meg. Egy rövid ideig maradj ebben az elfogadó, bizakodó gondolatban, mélyítsd el magadban ezt az érzést, vizualizáld, hogy minden rendben lesz, képes vagy a megfelelő döntéseket meghozni, és nem haragszol senkire, még magadra sem, jól érzed magad. Most pedig csináld is meg a leírtakat kb. 1-2 percig.

Mit veszel észre magadon?

Bízom benne, hogy felszabadultabb, könnyedebb lettél, és hited változatlanul nagy erővel él benned. Amikor újra elbizonytalanodsz, vagy valamilyen negatív hatás alá kerülsz, akkor mindig ismételd el a fenti gyakorlatot. Ezáltal képessé válsz egy újabb, akár ismeretlen lépést is kipróbálni, megtenni.

Hoztam néhány elgondolkodtató idézetet a változás kapcsán:

Minden ember életében elérkezik egy pillanat. Valamiféle válság, amikor rádöbben, hogy amiben addig hitt, nem is volt igaz. Ez mindenkivel megtörténik, csak az a kérdés, hogy ez a tudás milyen változást hoz az illető életében. Legtöbb esetben ugyanis egyszerűen jó mélyre elássák magukban ezt a tapasztalatot, mintha nem is létezne. Így öregszenek meg, ettől lesz ráncos az arcuk, görbül meg a hátuk, húzódik össze a szájuk és minden ambíciójuk. A tagadás súlya alatt. Az óriási nyomás következtében. De nem csak ez az egyetlen út áll az emberek előtt. A legbátrabb vagy legőrültebb dolog bárki számára nyitva áll: a változás lehetősége.
Matt Haig

Nem az új gondolatok megértése nehéz, hanem a régiektől való megszabadulás; mert ezek behálózzák agyunk minden zugát annak a nevelésnek következtében, amelyben legtöbbünk részesült.
John Maynard Keynes

Általában csak akkor jövünk rá, hogy képesek vagyunk változni, amikor rá vagyunk kényszerítve a változásra! Azért, mert kényelmesebbnek találjuk a régi problémákat, mind az új megoldásokat.
Bob Gass

Miért félünk a folyamatos változástól, a fényárnyék játéktól, ha egyszer nem tehetünk ellene semmit, az égvilágon semmit? Miért vagyunk képtelenek jó szívvel fogadni alakváltozásainkat? Ha magam figyelem, kívülről, ahogyan a felhőket is nézem, látom, milyen sok formában létezem, és el kell döntenem, melyik forma felel meg leginkább annak a nőnek, aki vagyok. Olyan formába akarok belebújni, amelyet szeretek, a magaménak tudok elfogadni, és remélem, nem a saját magam teremtette illúziók csapdájába esem. A döntés az enyém, nem várhatok vele sokáig. Választanom kell.
Lévai Katalin

Ha gondolkodóba ejtettek a fent leírtak, akkor ajánlom figyelmedbe a könyvet.

Itt kapsz további információkat:
https://shop.beszedmumus.hu/

A_beszedmumus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük