Mi is a pozitív fegyelmezés?

Mint tudjátok, részt vettem egy Pozitív Fegyelmezés Szülőtréningen Kepes-Végh Júlia pozitív fegyelmezés oktatónál.

Ez egy 4 hetes (hetente egyszer, 4 óra) elméleti és gyakorlati tréning volt. Mint, ahogy a neve is mutatja, ez a gyermekek fegyelmezéséről szól, de más eszközökkel, mint amit mi láttunk, hallottunk, megszoktunk, lemásoltunk gyerekkorunkban. Itt a POZITÍV FEGYELMEZÉS áll a fókuszban.

Családias, barátias hangulatban telt a szülőtréning, ahol rengeteg információval és gyakorlati tudással lettem gazdagabb. Juli nagyon összeszedett és profi módon adta át az információkat.

A régi minták levetkőzése a pozitív fegyelmezés segítségével

Gondolom ismerősek az alábbi mondatok:

Nem igaz, hogy nem tudsz felöltözni!, Menj már fogat mosni!, Pakold el a játékaidat!, Miért kell mindig veszekedni a testvéreddel?, Miért nem tudod már egyedül felvenni a cipődet?, Ha nem jössz most lefeküdni, akkor nem olvasok mesét!, és így tovább.

Na, éppen ezeket a berögződéseket cserélhetjük le a pozitív fegyelmezés eszköztárán keresztül.

A tréningek során eljátszott élethű szituációk megmutatták a pozitív fegyelmezés lényegét, és azt gondolom, valóban nagyszerűen beilleszthető minden gyermek nevelésébe. A szelektív mutista gyermekek különös érzékenysége, illetve hangulatváltozásai pedig sokkal jobban, könnyebben kezelhetők a módszer eszközeinek alkalmazásával.

Miben más a pozitív fegyelmezés?

„A pozitív fegyelmezés szemlélete széles eszköztárral ruházza fel a szülőket és pedagógusokat. Az eszköztárban azonban nem szerepelnek büntetésre, megfélemlítésre, megszégyenítésre épülő eszközök, minden módszer kölcsönösen tiszteletteljes és bátorító, és megfelel az alábbi öt kritériumnak:

  1. Egyszerre érvényesül benne a kedvesség és határozottság.
  2. Segíti a gyereket abban, hogy fontosnak érezze magát és érezteti vele, hogy hozzánk tartozik.
  3. Hosszú távon hatékony.
  4. Értékes életviteli és szociális készségeket tanít.
  5. Ösztönzi a gyerekeket arra, hogy felfedezzék mire képesek, és hogy használják az őket érintő dolgokban a személyi erejüket és a problémamegoldó gondolkodásukat.” (Forrás: https://kepesveghjulia.com/mi-a-pozitiv-fegyelmezes/)

Nehéz a testvérekkel boldogulni?

A pozitív fegyelmezés segítségével a testvérek között keletkező, sokszor végtelennek tűnő ellentmondásokat, veszekedéseket is tudod hatékonyan kezelni.

Legtöbbször a támadó felet vesszük elő, és őt kérdezzük, szidjuk, hogy miért történt ez vagy az, miért viselkedett így vagy úgy a testvérével.

Mi lenne, ha most az „áldozat” oldaláról közelítenéd meg dolgot? Képzeld bele magad a helyzetébe. Ő a sértett, őt bántották meg, ő vágyik megértésre, elfogadásra. Tükrözd vissza az ő érzéseit! Pl: Biztosan rosszul esett, ahogy a testvéred bánt veled., Megértem, hogy most neked nehéz., Mire lenne most szükséged?, Hogyan tudnánk ezt legközelebb elkerülni?

A lényeg: Ne te adj nekik útmutatást, hanem vond be őket a szituációba. Közösen találjatok megoldást, ami mindegyik fél számára elfogadható.

Célravezető lehet közös szabályokat kitalálni, így azok minden fél részéről elfogadásra találnak, amit aztán hajlandóak is betartani.

A pozitív fegyelmezés által adott lehetőségeket, eszközöket közelebbről is megismerheted

Megállapodást kötöttünk Julival, hogy készítünk egy olyan videósorozatot, amelyen keresztül Te is láthatod, mi a Pozitív Fegyelmezés lényege, hogyan tud ez megvalósulni a mindennapokban, illetve mire nevelheted a módszerrel gyermekedet.

A videósorozat 4 részes lesz, és 2020. május 26-án (kedden) jelenik meg az első beszélgetés a Beszédmumus youtube csatornáján. A részletekről még tájékoztatni foglak.

Ha szeretnéd, hogy a benned keletkező nehézségekkel könnyebben megbirkózz, akkor tarts velem a Lélekmelengetők sorozatban is.

A_beszedmumus