Szelektív mutizmus új köntösben

Valóra vált egy újabb álmom!

Elkészült az ELSŐ, MUTIZMUSRÓL SZÓLÓ ANIMÁCIÓS VIDEÓ!

Szelektív mutizmus animációs videóban

Még a Beszédmumus indulásakor elhatároztam, hogy készítenem kell egy animációs videót szelektív mutizmus témában.

Hogy miért? Láttam ilyen videókat autizmusról, és egyéb betegségekről, állapotokról. Azt láttam, hogy ezek a videók hihetetlen módon képesek megjeleníteni, illetve megeleveníteni az adott problémát, illetve annak kezelésének, megoldásának lehetőségeit. Ekkor hasított belém a gondolat és döntöttem el, hogy létre fogok hozni egy ilyen videót.

Célok

Azt gondolom, hogy a szelektív mutizmus téma is megérdemli, hogy végre egyre több ember ismerje meg a kifejezést, az állapot milyenségét, a szelektív mutista gyermekekkel való helyes bánásmódot, viselkedési formákat. Bízom benne, hogy a videóval egyre több emberhez eljut a szelektív mutizmus, mint kifejezés, illetve annak megértése. Ezzel pedig sikerül azt elérni, hogy amikor gyermekeink bekerülnek a közösségi életbe vagy találkozunk valakivel az utcán és beszédbe elegyedünk vele, akkor az illető nem meglepetten fog maga elé nézni a kifejezés hallatán. Ezen kívül pedig egyre inkább megszűnnek azok, a gyermek számára hátrányos, ugyan jóindulatúnak szánt megjegyzések, mint: Elvitte a cica a nyelved?; Nem harapok, nyugodtan szólalj meg; Nem mersz anyukád előtt beszélni?; Nem kell anyukád szoknyája mögé bújni; stb.

A megvalósulás története

A videó elkészülésének története is igazán szívhez szóló, szívmelengető történet. smile

Éppen azon gondolkodtam, hogy kihez forduljak, kitől kérjek segítséget a videó elkészítésében, amikor eszembe jutott, hogy az lenne a legjobb megoldás, ha olyan embert találnék a feladatra, aki előtt ismert a szelektív mutizmus, illetve annak velejárói.

Így a szelektív mutizmus csoportban írtam egy posztot arról, hogy olyan embert keresek, aki esetleg jártas animáció- vagy videókészítés témában. És sikerrel jártam. Szinte azonnal. Ezt nevezem sorsszerűségnek. smile

Ekkor találtunk egymásra Vikivel, aki maga is szelektív mutista „volt- van”. Annyira örültem, hogy egy olyan ember vállalta a videó elkészítését, aki teljes valójában tud azonosulni a problémával, és a karakterek megformázásánál sem kell elmagyaráznom neki semmit. Megírtam a szöveget, és elkezdődött a közös munka. Olyan simán mentek a dolgok, mint a mesében. Viki nagyon nyitottan és segítőkészen állt a feladat megvalósításához. Ezzel együtt neki is felcsillant a szeme az ötlet hallatán, mert az ő gyermekkora sem volt fenékig tejfel. Tudja, hogy mivel jár ez az állapot és örült, hogy a videó elkészítésével hozzájárulhat ahhoz, hogy a többi szelektív mutista gyermek életét egy kicsit könnyebbé tegye, illetve ezzel támogathatja őket. Viki egy nagyon céltudatos, kitartó és erős egyéniség. Nagyon köszönöm a sorsnak, hogy összehozott minket. smile

És a kapcsolatunknak, közös munkánknak folytatása is van. Hogy mi, az egyelőre titok, de nemsokára kiderül. smile

Ha Nektek is vannak olyan napjaitok, amit nehezebben éltek meg, nem megy annyira az együttműködés, akkor ajánlom a Beszédmumus youtube csatornán elérhető Beszédmumus Pszicho-Sarok, illete Pozitív Fegyelmezés Videóműhely sorozatát, ahol olyan témákról beszélgetünk, amelyek segítenek a problémáink megoldásában. Egy-egy videó kb. 20 perces, így könnyen beillesztheted a mindennapokba.

Itt nézheted meg:

Beszédmumus youtube csatorna

Ha szeretnéd, hogy a benned keletkező nehézségekkel könnyebben megbirkózz, akkor tarts velem a Blog rovatban is.

Tudod mit jelent a Pozitív Fegyelmezés? Hogyan segíthetsz általa szelektív mutista gyermekednek? Olvasd el a részleteket: Mi a Pozitív Fegyelmezés?

A_beszedmumus