Egy volt szelektív mutista gyermek tanácsai

Egy személyes történet kapcsán kaptam olyan információkat, amit egy volt szelektív mutista gyermek osztott meg velünk. Ez egy ritka dolog, úgyhogy nagyon nagy szeretettel és odafigyeléssel olvassátok, és persze próbáljátok meg alkalmazni is.

Nem feltétlenül lesz újdonság, de az, hogy valakinél valami működik, az mindenképpen pozitív visszacsatolás.

Illetve érdemes odafigyelni arra, hogy milyen apró részletek számítanak. smile

Íme a leírás, amit egy kedves anyuka osztott meg velünk:

Tegnap találkoztam egy anyukával, akinek a kisfia szinten szelektív mutista volt. A fiú most már 10 éves, 2,5 éve győzte le a gátlásait, és kezdett el beszélni. Tudta, hogy az anyukája velem készül találkozni, és ellátta pár jó tanáccsal (10 évesen!), ami segíthet nekünk is.

1) Nem szerette, ha kérdeznek tőle bármit is. A legegyszerűbb kérdéseket sem. Nem segített neki, és nem győzött hová bújni, hogy ne lássák.

2) Nem szerette, ha “beszélgetés” közben ránéznek. Úgy szólalt meg, hogy az illetőnek háttal állt, és nem látta az arcát/szemet. Azt mondja, hogy a legrosszabb, ami történhetett vele, amikor várakozva néztek rá.

3) Azt mondta, hogy nagyon sokáig vágyott rá, hogy végre meg tudjon szólalni. Sokszor eldöntötte, hogy az a nap lesz az, amikor összeszedi minden bátorságát és megszólal. De nem tudott, fizikailag képtelen volt rá; gombóc volt a torkában.

4) Nem tudja, mi hozta meg az áttörést, talán az akarata. Azt mondja, hogy nagyon szeretett volna megszólalni. Az első 1-1 szó a háttal álló helyzetben hagyta el a száját. Az igazi áttörést azonban az hozta meg, amikor a “terapeutával” és a családjával egy játszóházban véletlenül találkoztak. Együtt voltak pár órát, a terapeuta gyerekeivel játszott együtt. A terapeuta a saját gyerekeivel beszélgetett, de néha kérdezett a szelektív mutista fiútól is. És nagy meglepetésére (amit nem mutatott) egy teljes mondatos választ kapott!!!

5) Azt mondja, hogy a legkönnyebb a hintával volt neki. Amikor hátulról lökték. A helyzet (háttal volt a másik félnek), és a mozgás együttese ellazította.

Lehet, hogy ezekről mind-mind hallottatok már, de egy ilyen, első kézből származó információ nagy erőt és biztatást adhat mindenki számára.

Szelektív mutista gyermek más bánásmódot követel

Már több helyen jelentek meg részemről is olyan tippek, tanácsok, útmutatások, amelyeket jó, ha az ember a szeme előtt tart és beiktat a mindennapokba, ha egy szelektív mutista gyermekkel van dolga, akár mint szülő, akár mint pedagógus, de bárkinek hasznos lehet.

Ilyeneket találsz a Beszédmumus Kisokosban, ami ingyenes letölthető innen: Beszédmumus Kisokos, valamint a Beszédmumus című könyvemben, illetve a Szorongásoldó gyakorlatok e-bookban, Útmutató pedagógusoknak e-bookban, és több bejegyzésben is. Itt tudod megnézni részletesen: Beszédmumus kiadványok

Ezen kívül a szakemberek által alkalmazott terápiák során is nagyon sok olyan eszköz áll rendelkezésre, amit akár otthon is, vagy egyes nehéz helyzetek, szituációk kezelése esetén alkalmazhatunk. Nem könnyű ezeket akkor, ott, abban az éles helyzetben, a gyakorlatba beiktatni, de tudatos munkával sikerül, és az eredmény is megnyugtató.

Egy szelektív mutista gyermek esetében különösen fontos a pozitív hozzáállás

Ha szeretnél gyermekedre még inkább ösztönző hatással lenni, és úgy nevelni, hogy minél kevesebb nehéz helyzet után legyen lelkiismeret furdalásod, csalódás élményed, akkor nézd meg a Beszédmumus Pozitív Fegyelmezés Videóműhely beszélgetéseit.

Mindegyik videóban konkrét eszközöket kapsz a kezedbe a különböző szituációk kezeléséhez. Nézd meg és próbáld ki.

Itt találod: Beszédmumus youtube csatorna

Ha Nektek is vannak olyan napjaitok, amit nehezebben éltek meg, nem megy annyira az együttműködés, akkor ajánlom a Beszédmumus youtube csatornán elérhető Beszédmumus Pszicho-Sarok Videóműhely sorozatát, ahol egy gyermekpszichológussal beszélgetünk olyan témákról, amelyek nem csak karantén alatt voltak/vannak jelen az életünkben.

Itt nézheted meg: Beszédmumus youtube csatorna

Ha szeretnéd, hogy a benned keletkező nehézségekkel könnyebben megbirkózz, akkor tarts velem a Lélekmelengetők sorozatban is.

A_beszedmumus