Családi történetek

A történet valós eseményeket mesél el, a szereplők nevei kitaláltak. Esetleges egyezőség csak a véletlen műve.

A kép csak illusztráció.

Erika és nagylánya története

2020. szeptember

Mi már szerencsére túl vagyunk a mutizmuson.

Azért mesélem el röviden a történetünket, hogy lássátok, van fény az alagút végén, és sokszor egy nehéz döntéssel ugyan, de pillanatok alatt megoldódik a probléma.

Viszonylag későn kezdődött

Lányom most 14 éves és most szeptemberben kezdi a középiskolát.

Óvodában nem volt gond vele. Nem volt egy nagyhangú, kiabálós lány, de beszélgetett az óvó nénikkel és voltak barátai is.

Általános iskola második osztály végén kérdezte tőlem a tanárnő, hogy beszél-e ez a gyerek?

Én meg néztem rá, mint borjú az új kapura, hogy miért ne beszélne, be nem áll a szája. Ekkor derült ki, hogy az iskolában nem beszél egy szót sem. Ez azt jelentette, hogy reggel fél nyolctól, délután négy óráig nem szólt semmit. Ezután kerültünk a nevelési tanácsadóhoz. Először megállapították, hogy nincs semmi gond. Nekem egy ismerősöm anyukája (aki tanítónő), aki tudott a problémánkról, mondta a (sz)elektiv mutizmus-t. Na, ekkor kezdtem el én is keresgélni a neten ezzel kapcsolatban. Magyar nyelven nem sok mindent találtam. A leírást, hogy mi ez konkrétan, így tudtam meg.

Beigazolódott a szelektív mutizmus

Aztán eljött újra a felülvizsgálati időpont. A lányom még mindig nem beszélt. Most már megkapta a szelektív mutizmus kódot, és matekból is vannak nehézségei, így arra is. Így lett SNI-s. Kötelezően kellett járunk heti egyszer pszichológushoz. Közben jártunk lovagolni is. Az első helyen, ahol voltunk, ott nem beszélt, de ott az oktató nem ismerte a mutizmust, és erőltetni próbálta, hogy beszéljen. Aztán elvittem egy másik helyre, ott, ha az elején még nem sokat, de később rendesen beszélgetett az oktatóval. Előtte neki is elmondtam, hogy mi a problémánk, de ő már tudta, hogy álljon hozzánk. ?

Vannak, akik nem értik miről szól ez az egész

Közben voltak emberek, akik, azt mondták, hogy csak elkényeztettem a gyereket. Meg csak rá kellene szólni keményen, aztán beszélne. Sokszor kellett megvédenem, de először mindig hagytam idő neki, ha esetleg ő mondaná. De azért az ember már ismeri a gyerekét és látja rajta, hogy mikor fog megszólalni.

Eljött a döntés ideje

Ötödik félévkor még mindig nem beszélt. Így döntöttem. Meg kell próbálunk egy másik iskolát. Az első iskolát, ahol próbálkoztam, ott azt mondta az igazgatónő, hogy nekik nincs kapacitásuk arra, hogy egy ilyen gyerekkel foglalkozzanak. Egy kicsit úgy éreztem, hogy nem akart egy gondot a vállára. Aztán mentünk egy másik iskolába. Ez egy EGYMI volt. Bementünk a lányommal együtt az igazgatónőhöz, ahol már akkor is beszélt. Szóval ötödik osztály második félévét már ott kezdte. Mindenkivel beszélt, kivéve az egyik irodistával, mert neki a fia a régi iskolában osztálytársa volt.

A váltás megoldotta a problémát

Szóval nekünk az kellett, hogy kikerüljön abból a régi iskola közegéből. Azóta már a régi tanárokkal és diákokkal is beszél.

Ha beszélgettünk itthon róla, hogy miért is nem beszélt a régi suliban, akkor azt mesélte, hogy egyszer sóhajtott egy nagyot, és a tanító néni azt mondta, hogy ne csinálja ezt, mert ebből lesz a beszélgetés.

De azt láttam, hogy a régi iskolában nem sokat tudtak a mutizmusról, így érdemben nem tudtak segíteni neki.

Azóta is jól alakulnak a dolgaink.

Melinda, köszönöm a munkádat, mert ezzel sok szülőnek adsz reményt. És tényleg hiányzott itt egy ilyen oldal, mint a beszédmumus.

Nekem nagyon tetszik A Beszédmumus című könyved, és már az is jó, hogy végre magyar nyelven is található egy könyv, ami foglalkozik ezzel a problémával. Nagyon nehéz, amikor az ember egyedül van egy nehéz dologgal szemben. Megfordul ugye az ember fejében: Mit rontottam el? Miért az én gyerekem? Miért nincs, akivel őszintén beszélhetek róla és megérti ezt a dolgot? És akkor esetleg lehet tapasztalatokat cserélni, tanácsot kérni. Terápiákat, hogy mit próbáljunk ki, ami esetleg segíthet.

És a könyved ebben sokat segít.

Itt tudsz csatlakozni (ha szülő vagy) a facebook csoporthoz: beszedmumus szelektivmutizmus tudatosan

Ha szeretnéd, hogy a benned keletkező nehézségekkel könnyebben megbirkózz, akkor tarts velem a Lélekmelengetők, valamint Blog rovatokban is.

Ha pedig úgy gongolod, bizalmat szavazol nekem, és szeretnél más szemszögből is rálátni a szelektív mutizmus témára, illetve támaszt, útmutatást, segítséget kapni egy-egy nehéz helyzetre, valamint még jobban megismerni gyermekedet és saját magadat, akkor olvasd el A Beszédmumus könyvet is. A képre kattintva megvásárolhatod.

A_beszedmumus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük