Hisztizik a gyerek! Hogyan kezeljem?

Minden gyerek hisztizik. Ki többet, ki kevesebbet. Sok múlik azon is, hogy mi, szülők hogyan viszonyulunk ilyenkor a gyermekhez. Van az a pillanat, amikor azt érezzük, hogy már nem tudjuk mit tegyünk, mit ne tegyünk, elfogytak a kincses kamra tartalékai. Ebben a bejegyzésben valós problémákat, és valós megoldási lehetőségeket hozok Nektek a hiszti kezelésére.

Több szülővel egyetemben próbáltunk megoldásokat kínálni a hisztis helyzetek megoldására.

Nézzük először, hogy milyen példákat hoztak a szülők arra, amikor hisztizik a gyerek:

  • A gyermekem, aki már 8 éves, bántó szavakat használ, amiről tudja, hogy nekem nagyon rosszul esik. Kiabál és dacos. Jelenleg úgy érzem, nem tudom kezelni a hisztiket. Ha úgy reagálok, ahogy általában szoktam (megölelem és halkan mondom, hogy szeretem), akkor megint azt hiszi, nincs következménye (legalábbis én erre gondolok). Tudom, hogy a suli elindulása, illetve az, hogy megint be kell járni minden nap, az stresszes számára, de azért mégis sok számomra, amit tesz. Tudom, hogy itthon vezeti le a stresszt, de ki is használja a helyzetet. Tanácstalan vagyok, hogy mit tegyek.

 

  • Az én gyermekem 5 éves, és itthon szinte kikel magából, amikor az oviból hazaérünk. Nem tetszik neki semmi, nem akar csinálni semmit, sokszor még a földön is hempereg. Valószínű, hogy az oviban keletkezett stresszt (hogy nem tudja elmondani a dolgait, nem mer megszólalni) itthon vezeti le. Ő nem tudja megmondani, hogy miért csinálja. Ilyenkor jobb, ha megvárom, míg befejezi, vagy meg tudom ezt előzni valamivel?

 

  • Nálunk a legnagyobb hisztik egyértelműen akkor vannak, amikor nem az ő akarata érvényesül. Példa: Ha két út van előttünk és ő balra akar menni, de a többség jobbra, így jobbra megyünk, akkor képes rugdosni, ütni engem, leveti magát a földre. Ha elmondom neki határozottan (de nem felemelt hangon), akkor csak összeszorított szemmel vigyorog, ha felemelem a hangom, akkor csak még ingerültebben reagál, ha pedig kedvesen leguggolok hozzá, akkor folytatja a rugdosást. Szóval én teljesen kifogytam az ötletekből, hogyan lehetne ezt kezelni.

Egy tanács egy másik szülőtől, ha hisztizik a gyerek:

Fordítsd meg a szituációt! Beszélj magadról! Mondd el őszintén az érzéseidet, kérd őt, hogy segítsen. Mondd el, hogy ez a szituáció neked is nehéz, és te ezt és ezt érzed (valószínűleg hasonlókat, mint ő). Ezt megteheted akkor is, amikor éppen a hiszti tetőfokán vagytok. Bár abban az állapotban nem biztos, hogy meghallja azt, amit mondasz. Akkor azt akarja (tudat alatt), hogy ő érjen el eredményeket nálad. De ilyenkor ez lehet egy figyelemelterelő hadművelet is, hiszen az ő problémájának fókusza átvándorol rád, így lehetséges, hogy elmozdul a hiszti állapotából.

De ha ilyenkor nem változik semmi, akkor se csüggedj, hiszen a hiszti után, amikor már nyugalmi állapotban vagytok, eltelik egy kis idő, és már túl vagytok egy játékon, akkor előveheted a témát, és elmondhatod neki a fentieket. Akár egy nyugisarkot is kinevezhettek. Oda el lehet vonulni. Ez nemcsak a kisebb gyermekeknél működik, hanem a nagyobbaknál is.

Ezen kívül azt is mondd el neki, hogy Te nem az ellenség vagy, akit le kell győzni, hanem egy társ, egy barát, aki MEGÉRTI ŐT, MEGVIGASZTALJA ŐT, MEGNYUGTATJA ŐT, tehát a dühöngés közben is segíteni szeretnéd őt. És ami még fontos: NEM HARAGSZOL RÁ.

Az ilyen helyzetekről, és azok további megoldásairól a Beszédmumus című könyvemben még többet írok.

Egy lehetőség, ha hisztizik a gyerek

A Pozitív Fegyelmezés eszköztára is ad számunkra megoldási lehetőségeket. Ha IDŐT SZAKÍTASZ arra, hogy megnézd a Pozitív Fegyelmezés Videósorozatot, és ENERGIÁT FEKTETSZ abba, hogy kipróbálod, illetve alkalmazod, a gyermekedre szabod a lehetőségeket, akkor eredményes lehetsz. Igen, nem minden működik mindenkinél, de valami biztos, hogy működik. Rajtad sok múlik. A kitartásodon, a türelmeden, hogy képes vagy-e a kitűzött célt elérni, illetve a játékosságodon. Itt nézheted meg a videókat: Beszédmumus youtube csatorna

Mi az, ami NEM segít, ha hisztizik a gyerek

Ha utasításokat, parancsokat adsz hiszti közben, valamint fenyeget a gyermeket. Meg sem hallja, sőt, a hiszti folytatódni fog. Ugyanis nem a „megfelelő” hatást éri el a gyermek. A Pozitív Fegyelmezés szülőtréningen találkoztam szembe azzal, hogy a gyerek hiszti közben HÜLLŐ állapotban van. Ebben az állapotban pedig NEM LEHET KEZELNI A GYERMEKET. El kell őt ebből az állapotból mozdítani.

Veled előfordult már, hogy csak mondtad a magadét, úgy érezted senki nem ért meg, egyre dühösebb lettél, és csak mondtad és mondtad? Ilyenkor Te is hüllő állapotban vagy. Rád sem hat akkor semmi. De amikor lenyugszol, akkor elkezdesz gondolkodni, megoldani a helyzetet, elgondolkodni azon, amit mások mondanak, tanácsolnak.

Hogyan mozdítsd el a gyereket a hisztiből?

Első megoldás lehet a kivárás. Sok gyermeknek „jót tesz”, ha hagyjuk, hogy kihisztizze magát. Levezetődik a feszültség, kiürül a puttony. Egy másik gyereket kapunk.

A másik megoldás a figyelemelterelés. Hirtelen megváltozik a fókusz, lekerül a hangsúly az önérvényesítésről, és egy másik (már nyugodt) helyzetben tudjuk elmondani a gyermekünknek, hogy mennyire fontos számunkra. Ezen kívül ő is képes lesz elmondani, hogy min feszült be, mi hiányzik neki, mi okoz neki nehézséget, stb.

Az életkor előrehaladtával és a hisztik helyén való kezelésével alábbhagynak ezek a történések és egy olyan kapcsolatot tudunk kialakítani gyermekünkkel, ami mindkettőnknek hasznára válik.

Az elmozdulás mellett nagyon fontos tényező a határvonalak meghúzása. Erről több helyen írtam a Beszédmumus című könyvemben is. A határvonalak nem feltétlenül korlátokat jelentenek, hanem sok esetben támaszt is nyújtanak. Tudják a gyerekek, hogy meddig oké a helyzet, a szitu, a viselkedés, mik az értékek, mik a súlypontok. Ezek sokszor segítenek nekik a tájékozódásban is.

De miért hisztizik a gyerek? És miért hisztizünk akár mi, felnőttek is? Erről majd egy másik bejegyzésben lesz szó. Tarts velem akkor is!

Ha szeretnél még több részletet megismerni a Beszédmumus című könyvről, illetve érdekelnek az egyéb kiadványok, akkor kattints a szöveg alatti képre, és nézd meg milyen lehetőségeid vannak.

Kattints ide, vagy a szöveg alatti képre.

Ha szeretnéd, hogy a benned keletkező nehézségekkel könnyebben megbirkózz, akkor tarts velem a Lélekmelengetők sorozatban is.

A_beszedmumus