Elméleti tudás a gyakorlatban alkalmazva. Miért olyan nehéz?

Mert nem tudjuk hogyan csináljuk?

Mert félünk a kudarctól?

Mert nem tudjuk hogyan kezdjünk hozzá?

Mert félünk a másik reakciójától?

És így tovább.

ÉRDEMES végig elolvasni a bejegyzést, mert:

 • magadra ismerhetsz a folyamatban,
 • mert rájöhetsz, hol van a nehézség,
 • mert a cikk végén egy megoldási lehetőséggel is találkozhatsz.

Amit én látok, és tapasztalok

A beszedmumus.hu weblap már több, mint két évvel ezelőtt startolt. Azóta rengeteg írásos, videós ismeretanyag került fel az oldalra, amit sokan el is olvastak, meg is néztek.

A szülők munkájának és együttműködésének köszönhetően családi történetek is folyamatosan jelennek meg a felületen, ezzel is támogatva a szelektív mutista családok mindennapjait.

Beszédmumus könyv, mint támasz és útmutató

A könyv elsődleges célja a szülők, családok informálása, segítése, támogatása, tapasztalatok, gyakorlati példák átadása a szelektív mutizmus folyamatában. A könyv végén egy olyan munkafüzettel, ami támogatja mind a szülő, mind a gyermek fejlődését, tanulását, és kapcsolatuk erősödését.

Elméleti tudás a gyakorlatban?

Igen munka, feladat van vele. Olyan feladatok, olyan tennivalók, amivel nap mint nap foglalkozni kell. A könyvet nem elég elolvasni, illetve egyszer elolvasni. Ahol az elakadásaink, nehézségeink vannak, ott többször fel kell lapozni, újra elolvasni az odaillő rész(eke)t, és abból ötleteket, praktikákat, példákat meríteni, és azt kipróbálni, a mindennapokban alkalmazni.

Az írásokat, videókat bármikor vissza lehet olvasni, nézni. A számunkra releváns részeket pedig meg kell tanulni alkalmazni is.

Hová tűnnek a szülők?

Az ismeretanyagok gyártása és átadása után azt is feladatomnak tartom, hogy kapcsolatot alakítsak ki a szülőkkel, családokkal. Miért? Mert nem könnyű egyedül, és sokszor elbizonytalanodunk, tanácstalanok vagyunk. Ilyenkor jól jön egy segítő, támogató kéz, illetve egy olyan közösség, ahol hasonló megélések, nehézségek vannak.

A Beszédmumus könyvben leírt példák, praktikák, ötletek gyakorlatba való átültetésének megsegítésére többszöri próbálkozást tettem és teszek, hol több, hol kevesebb sikerrel. A gyakorlatról, a mindennapok sikereiről, kudarcairól, mintha nem igazán mernénk beszélni.

Hogyan gondolkozunk, mit teszünk?

Számtalan oka lehet, amiért sokszor nem lépünk – amit még mi magunk sem tudunk megfogalmazni szerintem -, vagy nem akkor, amikor kellene, vagy nem úgy ahogy kellene. Megyünk, sodródunk az árral, a mindennapi, beidegződött teendőkkel, szinte homokba dugjuk a fejünket. Néha megállunk, felfigyelünk.

Így gondolkodunk:

„Nagyon szuper, ami le van írva, de éppen akkor nem jut eszembe, amikor csinálni kellene!”

Vagy: „Volt, amit kipróbáltam, de a gyerek nem reagált rá, így nem próbálkoztam tovább.” Vagy: „Nem tudom, hogy kezdjek hozzá? Jó lenne, ha valaki segíteni tudna, de félek, hogy …..”

Menjünk tovább!

A külföldi szakirodalom, mint mankó

Egy amerikai szakember szelektív mutizmusról írt könyvének nagy részét folyamatosan publikáltam az oldalon. Lelkesen indult a szülők részéről ennek tanulmányozása, és többen jelezték, hogy itt is nehéz a leírtakat a gyakorlatba beiktatni, alkalmazni. Nem csoda, hiszen ez egy rendkívül összetett, szakember által összeállított, vezetett program. Viszont nagyon jó ötletek, támpontok, gyakorlati feladatok vannak benne, amelyeknek bizonyos részét otthoni keretek között is ki lehet próbálni, ezzel is segítve a gyermek fejlődését.

A gyakorlati munka

Sokan elolvasták. Nyugtázták, hogy milyen szuper, hogy létezik egy ilyen részletesen kidolgozott program külföldön, és milyen jó, hogy ők is olvashatták. Többször érdeklődtem, hogy a könyvben leírtak alapján valaki tud-e beszámolni olyan valamiről, amit kipróbált és működik, vagy éppen nem működik. Nem kaptam visszajelzést.

Az elméleti tudás alkalmazása a gyakorlatban háttérben maradt.

A szülők megint eltűntek.

Tudom, és tiszteletben tartom, mindenkinek megvan a joga a saját életéhez. Nem erőltethetünk rá senkire semmit. És ez így helyes is. És nem is ez a célom.

Mit néz meg egy ember, mire figyel oda?

Arra, ami másnak már sikerült. Ami neki is sikerülhet. Amitől neki is sikerélménye lesz. Amitől pozitív fordulatot vesz az élete, a gyermek élete, a család élete. Amiről elhiszi, hogy neki is sikert hoz.

Megint a hit

Aki rendszeresen olvassa az írásaimat, illetve nézi a videóimat, az már többször belefuthatott ebbe a szóba. A hit. A legtöbb dolog, ha nem minden, ide fut ki. Miben hiszel, miben NEM hiszel. Ezen áll vagy bukik minden. És a következő: Mit teszel meg annak érdekében, hogy az, amiben hiszel, valóság legyen.

Összegzés:

A szm szülők nagy része

 • lelkes,
 • szeretné a változást,
 • de fél,
 • nem mer lépni,
 • tanácstalan,
 • nem tudja hogyan csinálja,
 • nem meri felvállalni saját magát, esetleg a gyermekét,
 • fél az újabb csalódástól.

Lépések, próbálkozások, türelem, hit nélkül viszont nincs változás.

Annak érdekében, hogy az elméleti tudás a gyakorlatban is megvalósulhasson, azaz a fent leírtak ne ragadjanak meg ezen a szinten, és az elméleti tudás valóban be tudjon kerülni a gyakorlatba, megalkottam két komplex tudástárat, A KEZDŐ ÉS HALADÓ TUDÁSTÁRAT, amiről már korábban is hallhattál. Most végre úgy néz ki, technikailag is sikerült vele megbirkózni. ?

Miért komplex? Mit ad át? Miért hasznos? Hogyan tanulhatsz belőle?

Hamarosan jövök a részletekkel!

Ha úgy gondolod, bizalmat szavazol nekem, és szeretnél más szemszögből is rálátni a szelektív mutizmus témára, illetve támaszt, útmutatást, segítséget kapni egy-egy nehéz helyzetre, valamint még jobban megismerni gyermekedet és saját magadat, akkor olvasd el A Beszédmumus könyvet is. A képre kattintva megnézheted az ajánlatokat.

 

A_beszedmumus