Családi történetek

A történet valós eseményeket mesél el. A kép illusztráció.

Viki szerint fontos kockázatot vállalni, és merni segítséget kérni

Egy szm szülő írása

Úgy érzed, nincs kiút? Úgy érzed, elfáradtál? Hogy nem bírod tovább? Hogy nincs ki segítsen? Most szembesültél, hogy szelektív mutista a gyereked és úgy érzed minden veszve van?

Ha ilyen érzések és gondolatok vannak benned, szeretnék egy kis segítséget nyújtani Neked és gyerkőcödnek a saját tapasztalataimmal.

Az első és legfontosabb, hogy tudd, nem vagy egyedül!

Bármennyire is ritka a szelektív mutizmus, sokan vagyunk érintettek benne. És hidd el, van segítség! Nem mondom, hogy könnyű lesz. Sajnos hosszú az út!

Szeretnék megosztani Veletek pár saját tapasztalatot, hátha valakinek erőt ad!

Ami a legfontosabb, hogy itt, ebben a csoportban (beszédmumus – szelektív mutizmus zárt fb csoport) vagy a legjobb helyen! Teljes szívemből ajánlom Melinda Somosi-t! Rettentő nagy szaktudással rendelkezik! Számomra Ő a szelektív mutizmus Anyja! Aki itthon, Magyarországon szinte MINDENT tud róla! Aki bármilyen kérdésed van, segítségre áll! Aki végig viszi Veled az utat! Aki melletted van! Aki a Mentorod lehet! Keressétek bátran! Már tudtok vele online is konzultálni és higgyétek el, szívét lelkét beleteszi minden családnál és teljes szaktudással mellettetek lesz!

Nekünk is Ő a Mentorunk! Amiért nagyon hálás vagyok! Sose gondoltam volna, hogy összehoz minket az élet és ez egy óriási ajándék számomra! Nagyon sokat segít, sok jó tanáccsal lát el és biztat minket a helyes út felé!

A szelektív mutizmus által érintett szülőknél szerintem kiemelten fontos, hogy merjenek segítséget kérni.

Nagy teher ezzel együtt élni. Mi is a kislányommal (lassan 6 éves – kb fél éve tudjuk, hogy SZM) nagyon hosszú utat jártunk be az elmúlt időben.

Járunk lovas terápiára (az állatterápiákat NAGYON javaslom! – sokkal könnyebben nyílnak meg egy állatnak és lányom 5,5 hónap után ott már teljes természetességgel beszél), klinikai szakpszichológushoz, fejlesztő tornára, néptáncra és zongorára.

Ez most lehet elsőre soknak tűnik, szerencsére a fejlesztő torna és a néptánc ovin belül van. Szerintem egy SZM gyermek számára nagyon fontos a mozgás! Bármilyen formában, hisz a mozgás sok agyi ideg éréséért felelős és szorongásoldó! A zene gyógyítja a lelket!

Nemrég kezdtük a zongorát és nagyon élvezi! Végre sikerélménye van! És ez a legfontosabb! Olyan tevékenységekre járjatok, ami növeli az önbizalmát! Ami segíti a fejlődésben!

DE! Az egyik legfontosabb, hogy TE és TI hogyan segítitek őt otthon

(ebben tud a legtöbbet Melinda segíteni!!!!). Hisz hiába fejleszted a gyermeked lelkét, ha otthon nem tudod Őt támogatni! Hosszú az út, de nem lehetetlen!

Amit még tanácsolok, hogy merjetek váltani!

Mi ovit váltottunk! Nagyon sokat vacilláltam rajta, hisz egy szorongó gyereknek vajon mivel teszek jót?! Az ismert megszokott helyet felváltani egy újra? Ki tudja, az új milyen lesz?! Nehéz kérdés… mi megléptük. Legjobb döntésünk volt. Váltottunk klinikai szakpszichológust is! Az elsőnél nem éreztem, hogy sokat adna, sőt… hogy segítene. Most a második szakembernél már 4 alkalom után előrébb vagyunk, mint az előzőnél 12 után. Úgyhogy tényleg, ha úgy érzitek, hogy valaki nem tökéletes, az nem azt jelenti, hogy akkor fel kell adni, hanem addig menni, amíg a megfelelő szakembert megtaláljátok! Sajnos nagy a várólista mindenhova, de ne adjátok fel!

Rengeteg mindent tudnék még írni Nektek. A mi utunkról, hogy mi segít Nekünk, a kislányomnak, Nekem. A legfontosabb, hogy nem tudok 1-1 szeletet kiemelni, minden hozzátevődik, így lesz egy kerek egész!

Nem mondom, hogy túl vagyunk a nehezén, hisz még érintettek vagyunk.

Nagyon mélyen! De úgy érzem, rátaláltunk az ÚT-ra! És az a legfontosabb, hogy Ti is megtaláljátok azt, ami Titeket is előrevisz!

Következőnek szívesen írok magunkról is kicsit, mert nálunk most tényleg sok apró előrehaladás történt, de messze még a vége.

Zárásként köszönöm Neked Melinda Somosi az eddigi segítséget! Te vagy számunkra a FÉNY az alagút végén

Nagyon hálás vagyok Neked!

 

Ha szeretnéd, hogy a benned keletkező nehézségekkel könnyebben megbirkózz, akkor tarts velem a Blog rovatban is.

Ha pedig úgy gondolod, bizalmat szavazol nekem, és szeretnél más szemszögből is rálátni a szelektív mutizmus témára, illetve támaszt, útmutatást, segítséget kapni egy-egy nehéz helyzetre, valamint még jobban megismerni gyermekedet és saját magadat, akkor olvasd el A Beszédmumus könyvet is. A képre kattintva megnézheted az ajánlatokat.

 

A_beszedmumus